Kennissymposium Nationaal Park Nieuw Land 2024
Nationaal Park Nieuw Land uniek door vele onderzoeken op het gebied van moerassige ‘wetland’ natuur
Op vrijdag 8 november kwamen natuuronderzoekers en -beheerders samen in het provinciehuis in Lelystad voor de tweede editie van het jaarlijkse kennissymposiumNPNL. Dit keer met als thema Waterpeildynamiek als sturende factor voor beheer. Gerenommeerde onderzoekers gaven interessante lezingen over hun onderzoeken rondom het wisselende waterpeil in het nationaal park, de zogenoemde ‘wetlands’ van Nieuw Land. Zij deelden hun inzichten over het functioneren van het moeras na een ‘moerasreset’, de langjarige effecten van cyclisch waterpeilbeheer en waterpeilbeheer in de praktijk.
“Onderzoekers volgen de natuur vanaf dag één”
Sjaak Kruis, voorzitter van Nationaal Park Nieuw Land, opende het symposium met veel enthousiasme: “Kennis en onderzoek zijn integraal onderdeel van ons nationaal park. Vanaf dag één dat de Oostvaardersplassen, Lepelaarplassen en het Markermeer ontstonden, volgden onderzoekers de ontwikkelingen in de natuur op de voet. En recent, met de aanleg van Marker Wadden, maken we die bijzondere pioniernatuur opnieuw mee. Het feit dat in ons nationaal park dagelijks nog nieuwe natuur tot stand komt, maakt het juist zo interessant voor wetenschappers en beheerders om te onderzoeken. Dat is uniek in Nederland en zelfs in de wereld.”
Zoveel kennis in één zaal
De aanwezigen van het symposium kregen de ene na de andere interessante lezing voorgeschoteld. Kerstin Bouma (Onderzoeker Nederlands Instituut voor Ecologie) deelde haar uitkomsten uit haar recente onderzoek over cyclisch waterpeilbeheer en het belang van de moerasreset op het functioneren van het moeras. Maar ook onderzoekers die al decennialang de natuur in dit gebied volgen, kwamen aan het woord. Denk aan Nico Beemster (Onderzoeker Altenburg & Wymenga) die vertelde over de langjarige effecten van cyclisch peilbeheer op broedvogels in de Oostvaardersplassen en Mennobart van Eerden (Onderzoeker Eemu Ecologisch Advies) over de natuurlijke processen op de schaal van het Nationaal Park Nieuw Land.
In de middag gingen aanwezigen in gesprek met elkaar over het idee voor het opschalen van cyclisch peilbeheer op landelijk niveau en de mogelijke kansen voor kennis verbinden in het nationaal park zelf. Verder spraken de deelnemers ook over hoe wetenschappelijk onderzoek kan bijdragen aan het werk van natuur- en waterbeheerders: de implementatie van cyclisch peilbeheer in de natuur zelf.
‘Dynamische wetlands’ ideaal voor vogels
En waarom vinden die vogels de natuur van Nieuw Land zo fijn? Omdat het waterpeil continu wisselt en daarmee de begroeiing en voedsel voor vogels precies bij hun menu of leefstijl past. Aanzienlijke delen van de natuur in Nationaal Park Nieuw Land zijn moerasachtig. In de internationale context wordt gesproken over de wetlands van Flevoland. Wetlands zijn in potentie gebieden met een grote ecologische dynamiek en diversiteit. De mate waarin die kansen tot hun recht komen, hangt nauw samen met de ruimtelijke inrichting en de daaraan verbonden waterpeildynamiek – in het man-made land beide door de mens gestuurd. In Nationaal Park Nieuw Land wordt veel kennis opgedaan over de ecologie van de wetlands, via de natuurontwikkeling zelf en het onderzoek naar de gevolgen. Dit verhaal laat zich niet eenvoudig vertellen voor een groot publiek. Het is technisch en complex van aard. Maar bezoekers ervaren wel de dynamiek van de natuur: landschappen die veranderen, eilanden die ontstaan, de kuddes heckrunderen en konikpaarden die zich door de ruigte bewegen. Het verhaal van de dynamische wetlands vertelt hen over de natuurlijke processen hierachter.
Benieuwd naar de onderzoeken?
Hoe reageert de natuur op de veranderende omstandigheden? Wat kunnen we hiervan leren voor de ontwikkeling en het herstel van andere landschapsgebieden? Deze en andere vragen worden beantwoord door zes onderzoekers die dagelijks aan het werk zijn in Nationaal Park Nieuw Land.
Onderzoek Nationaal Park Nieuw Land | Nationaal Park Nieuw Land
Bron: persbericht Nationaal Park Nieuw Land (11 november 2024)