Oostvaardersoevers: samenwerking

Oostvaardersoevers maakt deel uit van de Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW)Provincie Flevoland en Rijkswaterstaat zijn gestart met dit initiatief en werken samen met gemeente Almeregemeente LelystadWaterschap ZuiderzeelandStaatsbosbeheer en Het Flevo-landschap aan het project Oostvaardersoevers. Zij vinden het belangrijk dat er een natuurgebied ontstaat dat veerkrachtig genoeg is om klimaatverandering en economische ontwikkelingen op te vangen. Maar ook een gebied dat ruimte biedt voor natuurbeleving en waar waterveiligheid gegarandeerd is.

Samenhang met andere programma's

Oostvaardersoevers is één van de projecten om het IJsselmeergebied toekomstvast en klimaatbestendig te maken door te werken aan het verbeteren van natuur en de ecologische waterkwaliteit. Het project is een volgende stap om te komen tot een Toekomstbestendig Ecologisch Systeem voor het Markermeer-IJmeer en geeft een impuls aan Nationaal Park Nieuw Land, het jongste nationaal park van Nederland. Oostvaardersoevers maakt deel uit van de Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW) en is het opgenomen in de Agenda IJsselmeergebied. Project Oostvaardersoevers is een MIRT project. Bij deze projecten werkt het rijk samen met de regio aan ruimtelijke inrichting van Nederland.

PAGW: Werken aan een levende delta

Nederland ligt in een delta met zeeën, meren en rivieren. De overheid werkt vandaag aan een levende delta voor morgen. We verbeteren de waterkwaliteit en versterken de natuur in de grote wateren. Waar dat kan geven we het water weer meer de ruimte. Zo herstelt het ecosysteem zich en kan de natuur weer haar werk doen. En kan de natuur de effecten van klimaatverandering veerkrachtig opvangen. Tegelijkertijd investeren we hiermee in de kwaliteit van onze leefomgeving en daarmee in onze economie. De ministeries van IenW en LNV hebben hiervoor het investeringsprogramma Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW) gestart. Dit programma werkt nauw samen met regionale overheden en maatschappelijke organisaties. Vanuit de Programmatische Aanpak Grote Wateren is 45 miljoen euro gereserveerd voor het project Oostvaardersoevers.

Nationaal Park Nieuw Land

Het project Oostvaardersoevers geeft een impuls aan het nieuwste nationale park van Nederland, Nationaal Park Nieuw Land. De ambitie van het Nationaal Park is om de gebieden Oostvaardersplassen, Lepelaarplassen, (een deel van) het Markermeer en de Marker Wadden te benaderen als een groot samenhangend natuurgebied. Over tien jaar kunnen de bewoners en bezoekers uitkijken over dit bijzondere gebied, omdat het nog beter is geworden: de waterkwaliteit, de dynamiek in het gebied en de biodiversiteit. Het is dan een gevarieerd landschap met robuuste, beleefbare natuur in zowel het Markermeer, Oostvaardersplassen als Lepelaarsplassen dat recreatief aantrekkelijk is en bijdraagt aan een goede woonomgeving.

LIFE IP Deltanatuur

Samen met alle partners geeft het programma LIFE IP Deltanatuur een impuls aan de ontwikkeling van waardevolle deltanatuurgebieden in Nederland. Vanuit dit programma wordt bijgedragen aan het project Oostvaardersoevers. Binnen Flevoland wordt in het kader van LIFE IP acties uitgezet en uitgevoerd om de meerwaarde van een verbinding tussen het Markermeer en de Oostvaardersplassen aan te tonen. Zo wordt er een pilot moeras-reset van de Oostvaardersplassen uitgevoerd om met name te kijken welke ecologische effecten (vis, nutriënten, vogels) dit heeft. Binnen LIFE IP is afgesproken een gezamenlijk voorstel te maken voor een verbinding Markermeer-Oostvaardersplassen en Lepelaarplassen. Met het project Oostvaardersoevers wordt hieraan invulling gegeven.

Betrokken partijen - Oostvaardersoevers is een samenwerking tussen: