Gedeputeerde Harold Hofstra over Oostvaardersoevers
Oostvaardersoevers, project voor verbetering waterkwaliteit en biodiversiteit
Harold Hofstra is gedeputeerde bij provincie Flevoland namens de ChristenUnie. In zijn portefeuille zijn onder andere de onderwerpen: Nationaal Park Nieuw Land, Natuurbeheer (inclusief Natura 2000) en Natuurontwikkeling Oostvaardersoevers. Met name vanuit zijn rol bij Oostvaardersoevers stellen we hem wat vragen over dit project. Wat houdt het project in? Hoe staat het ervoor? En wat zijn de uitdagingen?
Oostvaardersoevers, - wat is dat voor project?
De indrukwekkende Oostvaardersdijk tussen Lelystad en Almere oogt vanaf de weg open en transparant. Maar onder water is de scheiding tussen het weidse Markermeer en de lager gelegen Oostvaardersplassen en Lepelaarplassen stevig en hard. De unieke natuurgebieden, die elkaar zoveel te bieden hebben, weten elkaar nu nog onvoldoende te vinden. Daar komt dankzij Oostvaardersoevers verandering in. Oostvaardersoevers is een PAGW-project. PAGW staat voor de Programmatische Aanpak Grote Wateren. Het programma is opgezet om de ecosystemen in de grote wateren te versterken. Het is een programma van de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN).
Hoe gaan de natuurgebieden elkaar vinden?
Door te zorgen dat water vanuit het Markermeer de beide moerassen kan in- en uitstromen, kunnen ook voedingsstoffen en vissen tussen beide gebieden worden uitgewisseld. Zeker voor vis is dit nog een grote uitdaging, omdat een hoogteverschil van maar liefst 4 tot 5 meter overbrugt moet worden. Maar als dit lukt, kan vis uit het Markermeer gebruik maken van de ondiepe moerassen om daar te paaien en op te groeien, om vervolgens weer terug te keren naar het Markermeer.
Waarom is de verbinding belangrijk?
Door de verbinding van het Markermeer met de moerasgebieden worden de gebieden toekomstbestendiger en beter bestand tegen klimaatverandering. Het Markermeer krijgt de beschikking over voedingsstoffen uit de moerassen, waardoor de waterkwaliteit en biodiversiteit toeneemt. De moerassen krijgen beschikking over het water uit het Markemeer, waardoor minder droogteschade optreedt in de heter wordende zomers. Zo helpen de gebieden elkaars uitdagingen het hoofd te bieden. Dit vergroot op deze plekken ook de beleving, waarvoor we de aansluiting maken met het Nationaal Park Nieuw Land.
Wat is het mooiste van het project?
Oostvaardersoevers is een van de projecten die vorm geeft aan Nationaal Park Nieuw Land. Met name het luwtegebied wordt zichtbaar als je over de Oostvaardersdijk fietst of rijdt. Het luwtegebied is een land- waterovergang, met een dam eromheen, aan de kant van het Markemeer waar planten en dieren de kans krijgen te ontwikkelen. Dit biedt afwisseling in het landschap en geeft iets te zien. Naast dat het luwtegebied dus cruciaal is voor de natuurontwikkeling, biedt het ook kansen om de beleving van het Nationaal Park te vergroten.
Tot slot, - waar staan we nu met het project?
Het project kent de volgende fases: de verkenningsfase, planning en studiefase en de aanlegfase. Momenteel werken we aan de planning en studiefase. De verkenning Oostvaardersoever startte met een brede inventarisatie van de mogelijke oplossingsrichtingen bij de betrokken partijen, stakeholders en andere geïnteresseerden. Dit vormde de basis voor drie onderzoeksalternatieven. Éen van de drie kreeg de voorkeur, dit noemen we het Voorkeursalternatief. In de planning- en studiefase wordt dit Voorkeursalternatief verder ontworpen tot een vergunbaar en realiseerbaar ontwerp. Na het afronden van deze fase, kunnen we starten met de aanleg van het project.
-
Een PAGW-project
-
Wat gaan we doen
-
Samenwerking
-
Planning
-
Participatie